Asansörler Can Almaya Devam Ediyor

 İstanbul’daki bir inşatta meydana gelen ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasından sonra gözler asansörlerde can güvenliğine çevrildi. Gözlerin çevrilmesinden sonra ilgili kurumların da olayla ilgili harekete geçmesini beklerdik. Geçildi mi bilemiyoruz. Geçildi ise de kamuoyu bilmiyor. Bu konuda alınan aksiyonlar nelerdir? Onları da bilmiyoruz. Bilinen bir gerçek ise asansörlerin can almaya devam ettiğidir. Adeta seriye bağlandı diyebiliriz.

         Mevcut asansörlerin büyük bir bölümü, yönetmeliğin gerektirdiği kriterlere uygun olmayan imalat ürünleri. İmalatçı firmalar daha sıkı denetime tabi tutulmalı, uygun olmayan üretimler için ağır ve caydırıcı cezalar uygulanmalıdır. 

         Belediyeler de bina ruhsatlandırmasında uygun olmayan asansörü bulunan binalara oturma ruhsatı vermemelidir.

         Bina yöneticileri de Bu konuda bilgilendirilmelidir. İlgili kurumlar yazılı olarak bina yöneticilerini uyarmalıdırlar. Bina yöneticileri asansörlerin periyodik kontrollerini yetkili bakım servislerine yaptırmalıdırlar.

         Daha önceki yazılarımda da bu konuda bilgiler vermiştim. 2012 yılı ağustos ayında, 28384 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör yıllık kontrol faaliyetlerinde görev alacak A tipi muayene kuruluşlarınca uyulacak usul ve esaslara dair tebliğe göre;

“Asansörler yılda bir kez yetkilendirilmiş A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrolden geçirilecektir. Bu kontrol sırasında asansörün bakımında sorumlu yetkili servis sorumlusu da bulunur. denmektedir. Bu konudan bina yöneticisi kanunen sorumludur.

         Mevzuat gereğince, A tipi muayene kuruluşunun tetkikinden sonra hazırlanan raporun bir nüshası bina yöneticisine, bir nüshası ilgili resmi kuruma ve bir nüshası da yetkili bakım servisine gönderilir.

         Tetkik sonucunda, asansörün kapısına kırmızı etiket yapıştırılmışsa o asansöre binilmez. Can güvenliği yoktur.

         Yeşil etiketi olan asansöre binin. Bu etiket asansörün güvenli olduğunugösterir.

         ŞİMDİ SORUYORUM KULLANDIĞINIZ ASANSÖRLERİN KAÇ TANESİNİN KAPISINDA KIRMIZI, YEŞİL ETİKETLER GÖRDÜNÜZ? Çünkü bina yöneticileri, yasal mecburiyete rağmen asansörlerini yıllık kontrolden geçirmiyorlar. Çünkü bilmiyorlar.

         Size son haftalarda olan asansör kazalarından birkaç hatırlatma yapayım. Malum İstanbul’daki 10 kişinin öldüğü inşaat asansörü, 12 kasımda Adana’da devlet hastanesi asansörü, 18 kasımda Sakarya’daki okuldaki asansör ve 19 kasımda Ankara’da olan ve bir kişinin öldüğü inşaat asansörü. Bu böyle mi devam edecek?

         Bu konuda bir örnek tespiti de sunayım. Denizli makine mühendisleri odası yetkilisi bildirisinde;

Belediye ile asansörlerin kontrol ve tetkiklerinin yapılıp raporlanması konusunda protokol imzaladık. Tetkikini yaptığımız 722 asansörün %95’i kırmızı etiketle etiketlendi. Bu asansörlerin hala 685 tanesi kırmızı etiketini değiştirecek bakımı yaptırmadı. Bu durum bir numunedir. Yurdumuzun diğer illerinde de durum farklı değildir.

         Kanun ve yönetmeliği çıkaran devlet kurumu yetkililerine sesleniyorum; neden uygulamaları izlemiyor, gereğini neden yapmıyorsunuz?Daha ne kadar kaza olsun ki sizler harekete geçeceksiniz?

         UNUTMAYALIM SÜRÜCÜSÜ OLMAYAN TEK ULAŞIM ARACI ASANSÖRLERDİR. BU ARAÇLA SEYAHAT EDENLERİN CANLARINI KORUYALIM.

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0