24 HAZİRANDA GÜÇLÜ BAŞKAN VE GÜÇLÜ MECLİS ÇIKACAK MI?





Tarihi erken seçime artık sayılı günler kaldı.
Siyasi partilerin Milletvekilleri aday listeleri de geçtiğimiz günlerde YSK'ya verildi.
Neredeyse tüm siyasi partilerin Milletvekili listelerinde sıkıntıların olduğu konuşuluyor.
Başta AK Parti’de, CHP'de, MHP'de, Ve İYİ Parti'de...



Sebebine gelince; bu sıkıntıların kaynağının, siyasi partilerin genel başkanlarının yanlış yönlendirilmesi olduğu iddia ediliyor.
Ama asıl olan, partilerin millete verecekleri hizmet ve seçim vaatleriydi.
Tabi ki Milletvekili adaylarının seçimi konusunda, hem o şehre değer vermek hem de o parti için oy kazanacak kişilerin seçilmesi önemli bir konudur. Gelelim tarihi erken seçim öncesi ülkemizde yaşanan olaylara.




Öncelikle Dünya Lideri olarak halkın teveccühünü kazanmış, 16 yıldır bu ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, halkın ciddi anlamda bir desteği ve güveni olduğunu iletelim.
Hatta bu erken seçim sonrası anketlere göre, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi neredeyse kesin.
Hatta ülke genelinde, özellikle başta okyanus ötesinde, bazı AB ülkelerinin oynadığı oyun ve küresel güçlerin, Erdoğan'ın gitmesi için yaptıkları oyunları görünce, bu aziz milletimizin ona daha çok sahip çıktığını iletelim.
En azından meydanlar ve sandık öyle söylüyor.
Şöyle yaşadığımız olaylara bir bakarsak, durum daha iyi anlaşılacak.



Özellikle gezi parkı olayları sonrasında 17/25 operasyonunu, yine 15 Temmuz hain Fetö darbe girişimi sonrasında doğuda sahneye koyulan çukur ve hendek operasyonlarını ve son olarak da ekonomik olarak ülkemizi dize getirmek isteyenlerin oyunlarını, bu aziz milletimiz görmektedir.
Hatta tarihi 24 Haziran 2018 erken seçim öncesi ekonomik olarak, ülkemizi sıkıntıya sokmaya çalışanlar doların yükselmesi ile hükümeti güya iktidardan indirmek için oyun içinde oyunu, sahneye koymaktadırlar. Belki de daha farklı senaryoları önümüzdeki süreçte sahneye koyacaklar. Ama bu oyunları her defasında, bu aziz milletimizin gördüğünü iletelim.





Sonuç itibari ile 24 Haziran'daki tarihi erken seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Başkan seçileceğini söyleyebiliriz.
Burada bir sıkıntı yok.
Hatta anketlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu seçimlerde, %55'e yakın bir oyla yeniden seçileceğini ön gördüklerini iletelim.
Yani 24 Haziran 2018 seçim sonuçları açıklandığında, karşımızda Güçlü bir Başkan olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı göreceğimizi söyleyebiliriz.





PEKİ 24 HAZİRAN’DA GÜÇLÜ BİR MECLİS ÇIKACAK MI?

İşte bu sorunun cevabı hiçte kolay değil.
Öncelikle bu sorunun cevabını vermek için siyasi partilerin, Ak Parti,CHP,iYİ Parti ve HDP'nin nasıl bir Milletvekili adayı profili çıkardığını ve karşılığı olup olmadığını incelememiz lazım.



Öncelikle AK Partiden başlayalım.
Ak Parti Milletvekili Aday listelerini, bu dönem bizatihi Erdoğan'ın yaptığını hatırlatalım.
Hatta Erdoğan bazı programlarında bu seçimle ilgili olarak ''halkta karşılığı olan kişileri Milletvekili adayı yapacağını''da söylemişti. Ama gelin görün ki, ülke genelinde bazı illerde, liste başı olarak yazdığı bakanlar haricinde, oy getirecek pek az adayın olduğunu iletelim.



Hatta bu konuyu Bursa genelinde örnek vererek açıklayalım.
Malum AK Parti Bursa Milletvekillerinde ciddi bir değişim bekleniyordu. Ama bu değişim sadece yarı yarıya oldu. Beklenti %80'lik bir değişimdi. Ama olmadı oran %47'de kaldı.
Bu konuyla ilgili, Ak Parti’de siyaset yapmış bir arkadaşımla geçtiğimiz günlerde sohbet ettik.
İlk sorum şuydu! ''Ak Parti Bursa Milletvekili adaylarını nasıl buldun''?
Kendisi bana AK Parti Bursa Milletvekili listesinin çok iyi bir liste olmadığını ama 1. Bölge listesinin, 2. Bölge listesine göre daha iyi olduğunu iletti. Hatta bu arkadaşım bana, bu listede Bursa'da 4 yıldır hizmet eden sadece 2 başarılı Milletvekilinin olduğunu, diğerlerinin hatta Efkan Ala'nın bile Bursa'da bekleneni veremediğini söyledi.
Konuşmasında, bu dönem Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Hüseyin Şahin'in Bursa için çok çalıştığını, Ankara’da bizleri en iyi şekilde temsil ettiğini ve Bursa'ya çok hizmet getirdiklerini iletti. Sonrasında ise, tekrar AK Parti Bursa Milletvekili listesinde kendilerine yer bulan Milletvekilleri Müfit Aydın,Osman Mestan ve Emine Yavuz Gözgeç hakkında ise, Bursa için ne yaptılar, kimin yarasına merhem oldular noktasında bir eleştirisi vardı. Hatta bu isimlerin yerine partide emek vermiş, halkta karşılığı olan, değerli eski ve yeni yöneticilerin Milletvekili listelerine alınması durumunda AK Parti’nin bu dönem Bursa’dan daha fazla Milletvekili çıkarabileceğini söyledi. Sonrasında ise özellikle 2.Bölgede Karadenizli, tercihen Artvin, Samsun, Trabzon ve doğulu olarak da yeni ve oy getirecek kişilerinde listede olması gerektiğini söyledi.
Yine adayların değerlendirmesinde, BBP adayının neden Bursa'dan listeye girdiğini ve hatta Suriyeli birisinin de neden aday olarak listeye yazıldığını anlamadığını söyledi. Ayrıca listelerde 3 tane gencin neden listeye alındığını da anlayamayan arkadaşımız, hadi 1 tane 18 yaşında öğrenci yazabilirsin sembolik olarak ama neden 3 kişinin yazıldığını anlamadığını söyledi.
Tabi ki bu arkadaşımızın kendi partisinin daha fazla oy alması için, bu eleştirileri yaptığını iletelim.
Güzel bir yorum olarak da, keşke AK Parti Bursa Milletvekili Adayı olarak Mustafa Eskin, Ahmet Kılıç gibi partimize küsmeyen ve çalışan başka arkadaşlarımız olsaydı çok daha mutlu olacağını da söyledi bu arkadaşımız. Haklıdır değildir, bu bizim konumuz değil ama AK Parti Bursa Milletvekili listelerinin karşılığını bizlerde hep beraber göreceğiz.
Yine bu siyasi arkadaşıma 24 Haziran gecesi, AK Parti’nin, Bursa'da mevcut olan 11 Milletvekilinin üstüne Milletvekili çıkarabilir mi diye sordum. Kendisi bana AK Parti için, aynı vekil sayısının çıkmasının çok büyük başarı olacağını iletti. Hatta üzülerek, bu dönem vekil sayısının düşecek ve 9 Milletvekili çıkarsa şaşırmayın diye açıklama yaptı.
İşte size Bursa genelindeki AK Partili eski yönetici arkadaşımızın yaptığı analizi aktardım.
Sonuç itibari ile Milletvekilliği seçimlerinde adayların seçimi ve partiyi temsil etmesi oy almak için önemli detaylardan birisidir. Ama asıl önemli olan siyasi partilerin, seçmene ekonomi, hak ve özgürlükler noktasında ne gibi seçim vaatlerinde bulunmalarıdır. Bu seçimde güçlü meclis sorununun cevabının sinyalini verecek iki siyasi parti var.
Birincisi HDP!
İkincisi İYİ Parti!
Şayet bu iki parti anketlerdeki gibi %10'un altında alırsa CUMHUR İttifakı büyük bir zafer kazanır. Şayet tam tersi olursa, AK Parti ve MHP mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamaz.
Şöyle düşünün mesela, Şanlıurfa'da listelerde sıkıntı olduğu iddia ediliyor. Veya Diyarbakır'daki listelerde de....
Özellikle HDP'nin %10 barajını geçerse, Diyarbakır’da 1Kasım 2015 seçimlerinde 9 Milletvekili çıkardığını düşünürseniz, sonuca ne kadar etki ettiğini anlarsınız.Yani barajı geçemezse, bu vekiller direkt olarak, AK Parti’ye geçecektir. Yine İYİ Parti'de de durum aynı.
Zaten İYİ Parti’nin baraj sıkıntısı olmadığı gibi, Milletvekili için alacağı her oy, Ak Parti Milletvekili sayısını daha da azaltacaktır. Peki Cumhur İttifakı yeterli çoğunluğu sağlayamaz ise ne olur?
Ankara'dan bana gelen bilgilere göre, AK Parti’nin bu ihtimal karşısında, A-B-C planlarını devreye koyacağı şimdiden konuşulmakta. Bu planlar içersinde en önemlisi 7 Haziran 2015'teki gibi erken seçim olabilir. Ama bu seçimde hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekili seçimleri yeniden olabilir deniliyor. Bu açıklamaya gerekçe olarak, şayet Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçilir ama Meclis çoğunluğunu sağlayamaz ise o koltukta oturmayacağını düşünürsek, o zaman kendisini ve Meclisi fesh edip, erken seçime gidileceği söyleniyor. Ha bu yazdıklarımız tabi ki iddia...
Bu kesin olacak diye bir şey yok.
Ama bizler gazeteci olarak gündemi sizlere aktarmaya çalışıyoruz. İnşallah bu senaryolar yaşanmaz. Çünkü olan yine vatandaşa, yani bizlere oluyor. Bir daha seçim demek, para demek.
Zaten ülkemizi bataklığa sokmak isteyenler var, birde bu sıkıntılar çıkarsa vay halimize. İnşallah bu seçimi de yine kazasız belasız geçiririz.
Kazanan yine demokrasi olur.
Kazanan yine milli irade olur.
Kazanan yine özgürlük olur.
Selam ve dua ile...
YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0