2018 Uludağ Ekonomi Zirvesi ve Tarımın Geleceği

 

Türkiye  ve uluslararası iş , siyaset dünyasının önemli isimlerini ağırlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi 23-24 Mart tarihlerinde Bursa Grand Yazıcı Otel’de gerçekleşti . Konuların seçiminden , oturma ve ses düzenine, stantların tasarımından , sponsorların ikramına kadar mükemmel bir organizasyondu. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. 
Programın ilk gününde de tarım sektörünü yakından ilgilendiren konuların konuşulduğu "Tarımın Geleceği "adlı oturum  düzenlendi.
Oturumda tarım , hayvancılık sektöründe Avrupa ve Türkiye genelinde yapılan ve yapılması gereken çalışmalar , sektörel oyuncuların hareket planı ve sürdürülebilir bir tarım sektörü için yapılması gerekenler tartışıldı. Moderatörlüğünü  Denizbank CEO’su Hakan Ateşin yaptığı oturumda Hacıince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıinnce, Yıldızlar yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, Avrupa Genç Çiftçiler Konseyi Başkanı Jannes Maes ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yılmaz katıldı

Et Fiyatları Düşermi
Kuliste tanışma ve sohbet etme fırsatı da bulduğum Haciince Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Haciince, mülteciler olmasa çoban bulamayacağını, 3 bin tl ile çalışacak çoban dahi  bulamadıklarını belirterek,  hayvancılığı artık kimsenin  yapmak istemediğini söyledi. Hayvancılığın yapıldığı yerlerin sulak olması gerekiyor tarzında yanlış bir bilginin mevcut olduğunu, oysa kendisinin Avustralya'da angusu çölde seçtiğini    belirterek Turkiye’de  mera hayvancılığına  geri dönmemiz gerektiğinin altını çizdi. Bu coğrafyada kendi hayvan varlığımızı yetiştirmemizin önemine vurgu yapan Hacıince. Benim de sahada gözlemlediğim önemli bir konuya da değindi.  Ülkemizde  çobana kız vermiyorlar, özellikle evlilik çağındaki  bayanların köyde kalmak istemediğinin, bununda genç nüfusun köylerden uzaklaştırdığını anlattılar 
   
Toprak Ana Toprak Dede oluyor. 
Geçen haftaki köşe yazım da  benimde değindiğim bilinçli tarıma vurgu yapan Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız da Türkiye'de tarım alarm vermekte, acil revizyona ihtiyaç duyulmaktadır dedi. Türkiye topraklarına baktığında sadece %6 tarım topraklarının verimli olduğunu görüyoruz toprak ana diye tabir ettiğimiz kavram toprak dede olmak yolunda.  Topraklarımız bir şekilde yok oluyor şeklinde konustu. Tarımda geri kalmış bir ülkenin mutfaksız bir eve  benzediğini belirten Yıldız, örneğin evde sekiz birey yaşıyorsunuz eve geldiniz ve mutfak yok. Yemek pişirecek bir ortamımız yok ne yaparsınız sürekli dışarıdan yemek siparişi verirsiniz. Türkiye'de de eğer bilinçli tarım ve önlemler alınmazsa sürekli dışarıdan ithalata mecbur kalacağımızı belirtti.  Geçen haftaki köşe yazım da belirttiğim toprak analizi konusuna da değinen Yıldız  Çiftçinin toprak analizine pek yanaşmadığını, bu sebepten dolayı kendilerinin pilot olarak seçtiği önder çiftçi ve  bölgelerde yaptıkları toprak analizlerine  göre uygun gübreleme çalışmaları yaptıklarımı ve aynı bölgede, aynı üründen daha fazla verim aldıklarını,  bu bilgi paylaşımlarını da köyde çiftçilerle  paylaştıklarını anlattı. 
-
Tarımda Verimlilik Artmalı
Oturumda konuşmasını yapan Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yılmaz  tarım sektöründe çalışan nüfusun ekonomiye katkısına dikkat çekti. 5.500.000 insanı tarım da istihdam ediyoruz ama bu insanların üretimi 11.000 $ . Sanayide istihdam ettiğimiz insan sayısı da aynı seviyelerde  ve üretimi 40.000 doları geçiyor dolayısıyla bu ciddi emek gücü. Tahsis ettiğimiz  tarım Türkiye'de görevini tam yapamıyor dedi. Sütün dl hayvansal protein kaynağının en önemli, en dengeli, en hesaplı ve en ulaşılabilir kaynağı olması nedeni ile çok önemli  olduğunu;  artan dünya nüfusu ile talebinde artacağını belirtti.
-2 milyon üye ve 1 Milyon Ton Üretim  Kapasitesi
Oturumun tek yabancı konuğu Avrupa Genç Çiftçiler Konseyi Baskanı Jannes Maesdi. Kendisini bizde dışarıdan bakan bir göz olarak dinledik. 
  Avrupa’da her şeyin çok da mükemmel olmadığını belirterek sözlerine başlayan Jannes , Avrupa Birliği Ülkelerinde sektörün yas ortalamasının 50-56 arasında olduğunu ve her gecen günde jenerasyonun yaşlandığını vurguladı.  Tarımda kârlılık oranının az olduğunu, bu sebepten ötürü de istihdam edilecek insan sayısının azaldığını belirten Jannes, 21. yüzyılın teknolojisi ile harmanlanmış tarım teknolojilerinden faydalanılması  gerektiğini vurguladı. Teknik ve ekonomik sıkıntıların genç çiftçileri bu sektörden soğuttuğunu, şehir kırsalında çiftçilik yapan bir üyesinin internete giremediği için hastaneden randevu alamadığını, dolayısıyla çiftçilik yapanların her şeyden soyutlanarak, tamamen kırsala atılmasının kabullenilemez olduğunun altını çizdi. Şehirdeki sosyal donatılarla entegre  halinde çiftçiliğin yapılabilmesinin mümkün olduğunu ve genç çiftçilerin başarılı olmasında devletin büyük rolü olduğunu belirtti. Devletin gençlere teşvik sağlamasını,  diğer taraftan da gerçekten belli bir eğitime tabi tutularak bilinçli tarım uygulamalarının yapılması sağlanmalıdır. Kredilere erişebilirlik , meralara ulaşım , tarım arazilerinin genç girişimcilere açılması gibi uygulamalar çiftçilerin bu sektöre girişine destek olacaktır diyerek sözlerini tamamladı.Oturumun sonunda oturum sponsoru  Denizbank CEO’su Hakan Ateşin sektördeki en büyük rakipleri, Ziraat Bankası Genel Müdürü Huseyin Aydın beyide aralarına alarak Denizbank  logolu şapka ile  resim çekildiler.. 

https://gencciftci.tarim.gov.tr 
Avrupa Genç Çiftçiler Konseyi Başkanı Jannes Maesi dinledikten sonra, ülkemizde de gençlere yönelik çalışmalar yapıldığını görmek bizleri umutlandırdı. Cumartesi günü resmi gazetede yayınlanan kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projeleri desteklenmesi hakkında Tebliğ yayınlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğe  göre genç çiftçilere 30.000 tl hibe destek ödemesi  yapılacak . Tebliğ ile kırsal alanda yaşamakta olan genç çiftlerin mahallinde uygulayacağı bitkisel hayvansal yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi de bunların işlenmesi depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere İlişkin usul ve esaslar resmi gazetede yer verildi. Konu ile ilgili başvuru 
https://gencciftci.tarim.gov.tr adresinden yapılabilecek.

 

 

YORUM EKLE
google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0